Muller Van Severen te gast bij Villa Cavrois vanaf 16 juni

Muller Van Severen te gast bij Villa Cavrois vanaf 16 juni

Lille Métropole 2020 World Design Capital

In het kader van Lille Métropole 2020, World Design Capital, wordt het Belgische duo Fien Muller en Hannes Van Severen uitgenodigd in de iconische Villa Cavrois voor een uitzonderlijke tentoonstelling. Geïnspireerd door het modernistische meesterwerk van architect Mallet-Stevens presenteren ze een selectie van hun oeuvre, waaronder hun gloednieuwe ALLTUBES-reeks, zorgvuldig opgesteld in de verschillende zalen van het moderne kasteel. Speciaal voor deze gelegenheid werd een nieuw stuk 'sofa cavrois' ontworpen. 'Design ! Muller Van Severen in Villa Cavrois' loopt van 16 juni tot 31 oktober in Villa Cavrois.

De ontdekking van Villa Cavrois was een echte openbaring voor Muller Van Severen, want Mallet-Stevens' meesterwerk resoneert zo nauw met de wereld van het design duo. Deze tentoonstelling presenteert een rigoureuze selectie van meubels en objecten, soms speciaal voor deze expo gemaakt, die in dialoog treden met het moderne 'Château de Croix' en zo iets meer de verbazingwekkende eigentijdsheid ervan bevestigen.

Muller Van Severen maakt met hun objecten een reflectie in het verhaal van Villa Cavrois. Ze willen zo dicht mogelijk bij de architectuur blijven, zonder hun eigen identiteit of aanwezigheid te verliezen. Ze willen hun objecten in harmonie met hun omgeving laten zien, niet als vreemde entiteiten.

"Tijd wordt irrelevant in dit project, omdat we het poëtische gevoel willen creëren dat onze objecten uit dezelfde tijd als het gebouw zouden kunnen zijn ontstaan. Op dezelfde manier dat het gebouw zelf heel eigentijds aanvoelt." - Fien Muller and Hannes Van Severen

Design! Muller Van Severen at Villa Cavrois' omvat de nieuwe 'sofa cavrois' die speciaal voor de tentoonstelling werd ontworpen. Het is de eerste sofa die Muller Van Severen ooit heeft ontworpen en refereert aan de beeldtaal van de wire s# serie maar heeft een totaal andere afwerking en uitstraling. Waar de wire s# open en transparant zijn, wordt deze bank als het ware gesloten door het gebruik van de warme groene linnen stof, waardoor de bijzondere vorm wordt benadrukt. Het is een sculpturaal stuk op elegante messing poten, ontworpen voor het interieur. De 'sofa cavrois' spoort mensen aan om heel dicht bij elkaar te zitten zonder echt naast elkaar te zitten.

In deze tentoonstelling is ook Muller Van Severens recente nieuwe serie ALLTUBES te zien. Bij ALLTUBES wordt uitgegaan van het materiaal zelf, in dit geval de aluminium buis. Uit buisconstructies ontstaat een nieuw universum. De aanpak is altijd hetzelfde: uitgaan van een element om de potentie ervan te benutten; kijken hoe ver men er mee kan gaan. In het geval van de kasten zorgt het repetitieve ritme van de naast elkaar geplaatste buizen - waardoor golvingen ontstaan - ervoor dat je de kilte van het materiaal vergeet. In de bank en de stoel verzacht het buigen van het materiaal de hardheid ervan.

PRAKTISCH

'Design! Muller Van Severen' at Villa Cavrois' van 16 juni 2020 tot 31 oktober 2020. Deze tentoonstelling wordt ondersteund door Meert Tradition, de brouwerij Cambier en Square Meters Paris.

Villa Cavrois
60 Avenue du Président John Fitzgerald Kennedy
59170 Croix
Tel. : +33 3 20 73 47 12

OVER Villa Cavrois

De villa Cavrois, een werk van de architect Robert Mallet-Stevens, figuur van de modernistische stroming, werd tussen 1929 en 1932 in Croix ontworpen en gebouwd, als architecturaal manifest, voor Paul Cavrois, textielindustrieel uit het Noorden, en zijn gezin.

In 1990 werd de villa geklasseerd als historisch monument, dankzij de mobilisatie van de burgers, en in 2001 werd ze verworven door de staat. In 2003 startte de DRAC Nord-Pas-de Calais met gigantische restauratiewerkzaamheden. In 2008 werden ze overgenomen door het Centre des monuments nationaux en de werken zullen in de loop van 2015 voltooid zijn.

Kom meer te weten via deze link.

OVER Muller Van Severen

Muller Van Severen werd opgericht in het vroege voorjaar van 2011. Aangezien zowel Fien Muller als Hannes Van Severen kunstenaars zijn, is het vanzelfsprekend dat de collectie zich ergens tussen design en kunst bevindt. Het duo is op een geïnspireerde zoektocht naar sculpturaal interessante meubelobjecten, altijd met inbegrip van de ruimte eromheen, en wordt gekenmerkt door een zorgvuldig onderzoek naar hun gedeelde passie voor kunst, architectuur en materialen. Tegelijkertijd lijken de ontwerpen van Muller Van Severen bijna intuïtief en met totale moeiteloosheid tot stand te komen. Het lijkt alsof de ontwerpers tekenen met krijtjes in de ruimte.

Na het winnen van talloze prijzen en de samenwerking met prestigieuze musea (zoals Vitra Museum, Centre Pompidou en Musée d'Art Decorative Paris) en galeries (Galerie Kreo, Side Gallery, Valerie Traan Gallery) wereldwijd, wordt Muller Van Severen beschouwd als een van de meest beeldbepalende Europese ontwerpteams van vandaag. Hun creaties zijn wereldwijd geïdentificeerd, zowel in privéwoningen als in de openbare ruimte.

Alle eigen productiestukken van Muller Van Severens worden met de hand gemaakt door kleinschalige makers en bekwame ambachtslieden, met een eerlijkheid tegenover de rauwheid en onregelmatigheid van het gekozen materiaal.

Contacteer ons
Over Muller Van Severen

A creative collaboration that gave rise to a furniture collection by the Belgian duo Fien Muller and Hannes Van Severen