Muller Van Severen lanceert 'carpet blue/yellow' op Collectible

Muller Van Severen lanceert 'carpet blue/yellow' op Collectible

in samenwerking Ashtari Carpets en Valerie Traan Gallery

Na een succesvolle eerste samenwerking met 'carpet blue/green' lanceert Belgisch ontwerpduo Muller Van Severen een tweede tapijt in samenwerking met Ashtari Carpets en Valerie Traan Gallery. Carpet blue/yellow is een technisch hoogstandje dat vervaardigd werd in ambachtelijke knoopateliers in Nepal, naar een tekening van Muller Van Severen. Carpet blue/yellow is te bekijken op de stand van Valerie Traan Gallery op Collectible, van 14 tot en met 17 maart in het Vanderborght gebouw in Brussel. Verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 8 stuks.


Carpet blue/yellow is een handgeknoopt tapijt van 2 op 3 meter dat tot stand kwam in samenwerking met het bekende Antwerpse tapijtenhuis Ashtari. Het dessin is een collage van stillevens uit het fotowerk van Fien, die Fien en Hannes samenstelden tot een nieuw geheel. Het tapijt heeft een oplage van 8 edities en 2 'artist proofs' en is een echt technisch hoogstandje. Het proces van de kleurselectie, de materiaalkeuzes en de interpretatie van het dessin waren uiterst complex. Meer dan 46 verschillende kleuren werden manueel verwerkt door ervaren wevers op verticale weefgetouwen in knoopateliers in Nepal. Dit om het zeer bijzondere gradiënt effect in twee verschillende richtingen te creëren in de achtergrond.

Er werden drie verschillende grondstoffen gebruikt:

  • Tibetaanse hooglandwol voor een matter effect
  • Cashmere zijde voor een glanzend effect
  • Pashmina wol voor een extra zacht veld (achtergrond)

De Pashmina wol in de achtergond voelt erg zacht en fijn aan. Het gradiënt effect zorgt voor extra diepgang en splitst halverwege op en vloeit over naar twee uiteenlopende kleuren. Van donker, tot bijna zwart aan de ene kant, naar donker blauw aan de andere kant. Dit is een huzarenstukje voor de verfmeesters die elke kleur en tussenkleur erg op elkaar moeten afstemmen zodat er een mooie gradient ontstaat zonder zichtbare lijnvorming. De tibetaanse knooptechniek leent zich daar erg goed voor. 

Door een coherente afwisseling van grondstoffen verandert de perceptie van de toeschouwer naarmate de lichtinval de mattere wollen en schitterende zijden partijen beroert.

Wij zijn vereerd om met Hannes en Fien te kunnen samenwerken voor dit speciale handgeknoopte tapijt. Het project is ontstaan vanuit een wederzijds respect voor elkaars ambacht en persoon. Fien en Hannes' creatieve visie en passie heeft ons enorm aangetrokken. We zijn altijd fan geweest van hun werk en waren benieuwd om te zien wat hun visie was op een handgeknoopt tapijt. Bij de ontwikkeling van dit tapijt hadden wij een adviserende technische rol inzake materiaalkeuze en technische mogelijkheden, waarbij we onze expertise graag met hen deelden. - Reza Ashtari

Ashtari is een eigentijds tapijtenhuis in Antwerpen. Een huis waar inspirerende ontmoetingen plaatsvinden. Een omgeving waar ambacht en vakmanschap, schoonheid en originaliteit elkaar kruisen en hun vaste plaats hebben. Een ruimte die zowel hedendaagse, decoratieve vloerkleden als zeldzame antieke verzamelstukken herbergt. Ashtari werd opgestart door Ata Ashtari in 1969, die de zaak doorgaf aan zijn zoon Reza.

Ashtari hecht belang aan eerlijke en verantwoorde handel met knoopateliers in de landen van oorsprong. De meeste daarvan zijn aangesloten bij human rights organisaties die waken over het welzijn van het personeel en die tegen kinderarbeid zijn. Eerlijk zaken doen met duurzame, handgemaakte producten.

Ontwerp: Muller Van Severen
Productie: Ashtari
Afmetingen: 300 x 200 cm
Limited edition:  8 exemplaren + 2 artist proofs ​
Gebruik: vloer en wand
Prijs op aanvraag

Productie en materiaal

150 knopen/inch2 (+/- 232.000 knopen/m2)
Materiaal: wol (schaap), cashmere zijde (zijderups), pashmina wol (geit)
Techniek: Tibetaanse knoop
Poolhoogte: 4mm
Productietijd: 18 weken

Verkrijgbaar bij

Valerie Traan Gallery
info: +32 475 75 94 59
[email protected]

Ashtari Carpets
info: +32 3 230 17 70
[email protected]
 

Contacteer ons
Over Muller Van Severen

A creative collaboration that gave rise to a furniture collection by the Belgian duo Fien Muller and Hannes Van Severen